Afscheid nemen

Afscheid nemen van een huisdier is voor de meeste mensen moeilijk. Het kan helpen om dit moment goed te plannen, te weten wat er precies gaat gebeuren en om bepaalde voorbereidingen te treffen. Als u daar behoefte aan heeft, kunnen we dit vooraf ook met u bespreken.

Belangrijke vragen

Wilt u uw hond of kat bij u thuis of bij ons laten inslapen?
Voor sommige dieren is het prettig om thuis in te laten slapen. Bij een zeer onrustige hond of kat is de eigen omgeving over het algemeen prettiger voor het dier. Ook als uw hond of kat zeer ziek is, is het vervoer naar de kliniek wellicht af te raden. Sommige honden zijn thuis echter erg waaks. In dat geval kan het vooraf geven van een rustgevend tabletje en daarna meenemen naar de kliniek de betere optie zijn. Bedenk ook wat voor uw huisgenoten en/of kinderen het beste is. In sommige gevallen kan thuis inslapen de stap makkelijker maken, terwijl in andere gevallen dit juist beter is niet te doen. Overleg met ons als u hier zelf niet uitkomt.

Wilt u uw dier laten begraven of cremeren?
Nadat uw hond of kat in rust is ingeslapen, zijn er een aantal mogelijkheden. Heeft een dierenbegraafplaats uw voorkeur? Maak dan tijdig de benodigde afspraken. In de service zit soms de afhandeling na de euthanasie en het vervoer naar de begraafplaats inbegrepen. In andere gevallen brengt u het dier zelf. Een dierenbegraafplaats in onze regio is De Klaverweiden in Hoevelaken.

Wanneer u kiest voor een crematie, zijn er een aantal opties.
Een standaard crematie
Bij deze keuze wordt het dier individueel gecremeerd. Het as wordt uitgestrooid op de heide bij Dierencrematorium Naarden.
Een individuele crematie en u krijgt de as van uw huisdier
Bij deze keuze krijgt u het as van uw dier terug naar wens in een strooikoker/mandje of een urn. Kiest u voor een urn, dan kunt u bij Dierencrematorium Naarden kiezen uit verschillende uitvoeringen. Laat u uw dier thuis inslapen, dan kunt u het dier zelf naar het crematorium brengen. Het crematorium kan uw huisdier ook bij u thuis ophalen.

Mogen we het dier in eigen tuin begraven?
De regels daarin zijn de afgelopen jaren aangepast. In steeds meer gemeenten is dit inmiddels toegestaan. Bedenk wel dat het belangrijk is om uzelf of nieuwe bewoners niet op te zadelen met een pijnlijk moment. Zorg ervoor dat het grafje diep is en dat u geen spullen mee begraaft die niet vergaan. Bereid het goed voor, zodat u na een wellicht emotioneel moment dit niet meer hoeft te doen.

Kunnen onze kinderen bij het inslaapmoment zijn?
In principe is dit natuurlijk geen probleem. Bedenk goed of uw kind dit goed kan verwerken. Over het algemeen wordt het bij jongere kinderen tot een jaar of 5 afgeraden. Wel is het goed om een kind na het inslaapmoment afscheid te laten nemen van het dier. Ook een plechtigheid of een herdenking geeft kinderen vaak een afsluiting die helpt bij de emoties.

Hoe gaat de euthanasie in zijn werk?
Over het algemeen kunt u het dier bij u op schoot nemen of op de behandeltafel vasthouden. Het dier krijgt een eerste kleine injectie met daarin een slaapmiddel. Het dier valt dan vrij snel rustig in slaap. Als het dier rustig slaapt, krijgt het een tweede injectie. Die zorgt ervoor dat het hart stopt met kloppen. We controleren de hartslag tot het zeker is dat uw dier rustig is ingeslapen. U kunt het dan mee naar huis nemen of bij ons achterlaten als dat zo is afgesproken. Wilt u graag direct naar huis, dan kunnen wij u de factuur nazenden of u kunt al vooraf betalen.

Is het moment bij u aangebroken dat u dit moeilijke besluit moet nemen, dan wensen wij u veel sterkte toe. Neemt u gerust contact met ons op, als u over de te nemen stappen twijfelt of als u aanvullende vragen hebt. We zullen er alles aan doen om dit moment voor u zo vredig mogelijk te laten verlopen.