Verzorging

Konijnen zijn groepsdieren, maar vertonen ook veel rivaliserend gedrag. Het is daarom niet verstandig om meerdere konijnen in 1 hok te houden. Twee is daarbij eigenlijk wel het maximum. En deze twee moeten dan ook goed met elkaar kunnen opschieten. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje met een gesteriliseerd vrouwtje. Zorg dat u niet zomaar twee konijnen bij elkaar zet, maar koppel ze aan elkaar in een voorzichtig traject. Een vrouwtje wordt vaak gesteriliseerd omdat konijnen een grote kans op baarmoeder(hals)kanker hebben. Het hebben van een nestje maakt deze kans niet kleiner.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven in een hok. Konijnen kunnen goed tegen kou maar niet tegen tocht, nattigheid en felle zon. Een temperatuur tot -15 graden is geen probleem, als ze maar droog en windvrij zijn. Het zijn zeer hygienische beesten, maar hun hok moet uiteraard wel goed schoon worden gehouden. Daarnaast is het goed om uw konijn regelmatig te borstelen. Knip ook een paar keer per jaar de nagels van uw konijn.

Zorg voor een gevarieerd groen voedingspatroon. Konijnen lusten graag andijvie, sla, spinazie, witlof, paksoi, radijsloof, broccoli, venkel, bleekselderij, wortels, peterselie en koolrabi.  Ook blad van de paardenbloem, paardenbloemen zelf, herderstasje, boerenwormkruid en dovenetel eten konijnen ook graag. Genoeg mogelijkheden dus.  Maar ………   nooit te veel groenvoer geven :   dat kan ontregeling van het maagdarmkanaal veroorzaken ;  daar kunnen ze van aan de diarree raken,  met alle gevolgen van dien.

Wat konijnen vooral nodig hebben is vezelrijke voeding. dus hooi en stro  en dat moet altijd voor ze beschikbaar zijn.

Konijnen hebben ruimte nodig om te rennen. De nachthokken zijn daarvoor vaak te klein, het is belangrijk om ze ook een ren te geven. Kippenhokken zijn hiervoor een goede optie. Ook hebben konijnen graafruimte nodig en ze spelen graag, bijvoorbeeld met een doos om in te springen en doorheen te rennen, balletjes, takken om op te knagen, oud tapijt of konijnenspeeltjes uit de dierenwinkel.