Voortplanting

De eisprong van het vrouwtje wordt door een paring opgewekt. Ongeveer 12 uur later is de eisprong rond. En dat zorgt ervoor dat bijna alle paringen tot een zwangerschap leiden. Maar liefst 60% van de zwangerschappen wordt niet voldragen. De reden hiervoor is niet geheel duidelijk, maar een eiwittekort lijkt de oorzaak. De draagtijd van een konijnen is een kleine maand. Na de geboorte is een konijn direct weer vruchtbaar. Per jaar kan een vrouwtje daarom maar liefst drie tot zeven keer een nest krijgen.

Konijnen verstoppen hun nesten het liefst goed, zodat de jongen veel rust krijgen en geen gevaar lopen. De konijntjes zijn kaal en blind bij de geboorte. De ogen gaan na ongeveer tien dagen open. De jongen zogen een maand en gaan daarna op zoek naar gewoon voedsel. Na een maand of 3 a 4 zijn de jongen zelf geslachtsrijp. Het is dus belangrijk de jongen vrij snel uit elkaar te halen als een nieuw nest niet gewenst is.

Tamme konijnen worden over het algemeen tussen de vijf en zeven jaar oud. Vaak gaan ze dood omdat ze te goed verzorgd worden, ze worden dan te dik. Hebben ze meer beweging en eten ze niet overmatig, dan kunnen ze rond de tien a twaalf jaar halen.