Ziekten en problemen

De twee gevaarlijkste virusziekten voor konijnen zijn myxomatose en RHD.
Beide zijn ziekten met een zeer lage overlevingskans. Gelukkig kunnen konijnen tegen deze virussen worden ingeënt. Door uw konijn jaarlijks te laten vaccineren geeft u uw konijn de beste kans om gezond oud te worden.

Een veel voorkomend probleem bij konijnen zijn zogenaamde olifantentanden.
Zo heet het verschijnsel waarbij de tanden scheef doorgroeien en te lang worden. Als het konijn zijn bek niet meer kan sluiten door deze te lange tanden, is het niet meer in staat om te eten. Dit kan opgelost worden door de tanden in onze kliniek te laten slijpen of te laten verwijderen. Ook in het tweede geval kan het konijn weer prima eten, maar zal het eten iets aangepast moeten worden.

Een minder vaak voorkomend, maar wel storend probleem is een klomp keutels die in de vacht blijft kleven.
Dit is te voorkomen door de konijnen het juiste dieet te geven. Verwijderen kan door het te weken en dan voorzichtig weg te knippen. Dit kan ook bij ons in de kliniek worden gedaan. Het is belangrijk om dit goed te onderhouden, omdat het tot grotere gezondheidsproblemen kan leiden. Het trekt vliegen aan die eitjes leggen in de vacht van het konijn. Dit met ernstige gevolgen doordat de rondkruipende maden zich te goed doen aan het dier. Dit kan leiden tot de dood. Ziet u maden in de vacht, bel dan direct!

Konijnen zijn zeer gevoelig voor voeding.
Ze moeten veel vezels eten, die vooral in gras, hooi en bladgroente voorkomen. Als het dier stopt met eten of minder gaat eten, dan vertragen de darmen. Dit zorgt voor opstopping en pijn. Een konijn dat je langere tijd achter elkaar niet ziet eten, is zeker ziek. Neem ook bij twijfel contact met ons op.