VacciCheck – Titerbepaling

De VacciCheck – Titerbepaling

De Vaccicheck is een test waarmee we in het bloed kunnen bepalen of er nog voldoende afweerstoffen aanwezig zijn tegen Parvo, Distemper (hondenziekte) en virushepatitis (besmettelijke leverziekte). Deze test wordt ook wel een titerbepaling genoemd. Wanneer blijkt dat er genoeg antistoffen in het bloed aanwezig zijn dan hoeft de hond dat jaar niet voor deze ziektes gevaccineerd te worden.

Een hond dient echter wel jaarlijks gevaccineerd te worden tegen Leptospirose (Ziekte van Weil), hier kan namelijk geen titerbepaling voor gedaan worden. Uit onderzoek is gebleken dat de antistoffen tegen Leptospirose maar een jaar in het lichaam blijven. Hetzelfde geldt voor de Besmettelijk hondenhoest (kennelhoest) vaccinatie.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de bescherming tegen het parvovirus, distempervirus en adenovirus, na vaccineren wel drie jaar aanhoudt. Dat is de reden dat de vaccinatie voor deze ziektes, na een goede basis vaccinatie, eenmaal per 3 jaar gegeven hoeft te worden. Bij sommige honden kan de bescherming tegen deze ziektes dus langer dan drie jaar aanhouden. In de tussengelegen jaren wordt dan jaarlijks de ‘kleine’ cocktail gegeven: Leptospirose en evt kennelhoest.

De titerbepaling is bedoeld voor:

  • De hond, waarvan de eigenaar wel goede bescherming wil hebben maar onnodig vaccineren wil voorkomen
  • De hond die een overgevoeligheidsreactie (allergische reactie) heeft laten zien op een eerdere vaccinatie.
  • De hond die een onbekende voorgeschiedenis heeft
  • De hond die ziek is of bijvoorbeeld een auto-immuunziekte heeft

Titerbepaling bij pups kan niet de standaard pup vaccinaties vervangen. Wel kan men na de pup entingen de titerbepaling gebruiken om na te gaan of er voldoende bescherming is opgebouwd en wel 4 weken na de laatste enting tegen distemper, hepatitis en parvo.

Omdat titerbepaling niet kan voor Leptospirose (Weil), blijft jaarlijkse enting voor Weil noodzakelijk.