• Bel ons035 - 52 50 260

Algemeen

Terug naar Home
Terug naar informatie
 • Algemeen
 • Naamloos-1 Vakantie
 • Tick2 Parasieten
 • Afscheid nemen
 • Vuurwerkangst

Algemeen

Algemeen

Al zolang mensen bestaan, hebben ze de nabijheid van dieren opgezocht. Vaak voor hulp bij zwaar werk of om te dienen als transportmiddel of als voedselbron. Maar ook al heel vroeger werden dieren gehouden als gezelschap.

Een huisdier is een dier dat zodanig is aangepast in zijn eigenschappen, dat het in of om het huis leeft en door mensen wordt gevoed en verzorgd. In 2015 woonden er in Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden en 2,6 miljoen katten bij mensen in huis.

Wij hebben ons gespecialiseerd in de zorg voor de meest voorkomende huisdieren, namelijk honden, katten, konijnen en knaagdieren. Twijfelt u of u met een ander huisdier bij ons terecht kunt, neemt u dan vooraf even contact met ons op.

Waarom zijn huisdieren zo belangrijk?

Voor veel mensen is een huisdier meer dan alleen gezelschap. Mensen met te weinig lichaamsbeweging krijgen vaak het advies een hond te nemen. Dat geldt ook voor mensen die te maken hebben met depressie of andere geestelijke problemen. Een hond geeft structuur aan de dag, zorgt voor sociale contacten en helpt bij het overkomen van emotionele blokkades. Katten, maar ook andere huisdieren hebben een bewezen positieve invloed op kinderen die lijden aan zwaar autisme, leerstoornissen of mentale problemen. En er zijn alzheimer- en epilepsiepatiënten, maar ook mensen in een sociaal element die baat hebben bij het in huis nemen van een of meerdere huisdieren.

  Terug naar boven

Naamloos-1 Vakantie

Vakantie

Zo leuk als een vakantie voor u kan zijn, zo stressvol is een vakantie voor sommige dieren. Het is goed om ruim op tijd na te denken over de beste oplossing voor uw huisdier. Voor elke situatie hebben wij een aantal tips.

 

 

 

Mee op vakantie

 • chip en registreer uw huisdier voordat u vertrekt
 • neem uw dierenpaspoort mee
 • check uw reisverzekering
 • vraag ons om advies inzake teek- en wormpreventie
 • bekijk de invoerregels voor huisdieren (bijv. muilkorf- en vaccinatiebeleid)
 • controleer goed het rabies(hondsdolheid)beleid van het vakantieland
 • neem voldoende speciaalvoeding en medicijnen mee (indien nodig)
 • overweeg een preventieve controle bij ons voordat u op reis gaat
 • zorg dat uw huisdier de juiste vaccinaties heeft voor het gastland
 • zorg dat uw dier onderweg genoeg beweging, genoeg drinken en kleine beetjes voeding krijgt
 • let op de temperatuur in de auto, zeker als u zelf een stop maakt en uit de auto gaat

Thuisblijven

 • Leg uw dierenpaspoort klaar voor de verzorgers
 • Leg een briefje met onze contactgegevens klaar voor de verzorgers
 • Spreek af wat de verzorger doet als uw dier ziek wordt
 • Schrijf de details bij speciaalvoeding en medicijngebruik op
 • Via Holidaylink kunt u een oppas vinden die zowel op uw huis als uw huisdier past

Uit logeren

 • Geef uw dierenpaspoort en onze contactgevens mee naar het logeeradres
 • Zorg voor voldoende speciaalvoeding en medicijnen (indien nodig)
 • Kiest u voor een pension, reserveer dan tijdig (met name in het vakantieseizoen zijn er beperkte plekken)
 • Zorg tijdig voor de benodigde vaccinaties
 • Spreek af wat de verzorger doet als uw dier ziek wordt

Dierenpensions in de omgeving

Dierenpension Naarden
Overscheenseweg 7
1412 AA Naarden
Telefoon 035 - 694 33 00

Dierenhotel ‘t Gooi
Goyersgracht Zuid 15
3755 MX Eemnes
035 - 538 99 99

Dierenhotel Camping Kennels
Birkstraat 148
3768 HP Soest
033 - 461 94 25

Dierentehuis ‘t Hart
Eemweg 2d
3764 DG Soest
035 - 601 35 83

Dierenpensions iets verder weg

Dierenpension de Sierkamp
Nieuwe Voorthuizerweg 8
3862 RW Nijkerk
033 - 245 71 16

Honden- en Kattenhotel Veluwse Vallei
Garderbroekerweg 42
3781 JB Voorthuizen
0342 - 471 733

Dierenhotel Lelystad
Bronsweg 9
8211 AL Lelystad
0320 - 229 500

  Terug naar boven

Tick2 Parasieten

Parasieten

Er zijn verschillende soorten parasieten. De bekendste zijn vlooien, teken en wormen. U kunt deze zelf bestrijden of uw huisdier preventief door ons laten behandelen. Er zijn verschillende middelen voor in de vorm van poeders, medicijnen, halsbanden en andere medicijnen. Voor een advies kunt u altijd contact met ons opnemen.

Vlooien

Vlooien zijn erg vervelend voor uw huisdier. Ze zorgen voor vervelende jeuk en soms kale plekken. Maar ook zijn er veel dieren allergisch voor vlooienspeeksel. Het is daarom heel belangrijk om te zorgen voor een vlooivrije vacht.

Er zijn verschillende manieren om uw huisdier vlooivrij te houden. Middelen zoals Strongholt, Frontline en Promeris brengt u 1x per maand aan in de nek. Er zijn ook middelen die door het voer worden gemengd. En wij gebruiken regelmatig een injecteerbaar middel dat een half jaar werkt en de vlo steriel maakt. Informeer altijd goed of een middel geschikt is voor uw huisdier. Middelen waarin permetrin is verwerkt, zijn bijvoorbeeld giftig voor katten. We geven u graag een gericht advies.

Teken

Teken zijn een toenemend probleem in Nederland voor huisdieren. Controleer uw kat regelmatig op de aanwezigheid van teken. En controleer uw hond elke keer nadat u een lange wandeling heeft gemaakt, met name in teekgevoelige omgevingen zoals hoog gras en vochtige gebieden. De plekken waar ze het liefst in de vacht nestelen zijn achter de oren en aan de poten. Voor de hond zijn er speciale middelen die door de vreemde geur zowel teken, vlooien als muggen afstoten. Nadeel is dat sommige dieren er jeuk van krijgen en ze niet water-resistant zijn. Kom voor een goed middel langs in onze kliniek, we laten u graag de verschillende mogelijkheden zien.

Wormen

Met name in de kitten- en puppytijd is het heel belangrijk direct goed te starten met een ontwormingskuur. Voor honden zijn er zelfs Europese richtlijnen mbt ontworming. Kittens ontwormt u op een leeftijd van 3, 5 en 7 weken en daarna om de 2 maanden. Vanaf 2 jaar ontwormt u minimaal 2x per jaar. Vergeet niet ook de zogende poes te ontwormen. Pups ontwormt u op een leeftijd van 4,6 en 8 weken, daarna iedere maand. Ook de zogende hond ontwormt u mee. Vanaf een half jaar is het advies om honden 4x per jaar te ontwormen. Ook hier geldt dat we u graag voorzien van een goed advies.

  Terug naar boven

Afscheid nemen

Afscheid nemen

Afscheid nemen van een huisdier is voor de meeste mensen moeilijk. Het kan helpen om dit moment goed te plannen, te weten wat er precies gaat gebeuren en om bepaalde voorbereidingen te treffen. Als u daar behoefte aan heeft, kunnen we dit vooraf ook met u bespreken.

Belangrijke vragen

Wilt u uw hond of kat bij u thuis of bij ons laten inslapen?

Voor sommige dieren is het prettig om thuis in te laten slapen. Bij een zeer onrustige hond of kat is de eigen omgeving over het algemeen prettiger voor het dier. Ook als uw hond of kat zeer ziek is, is het vervoer naar de kliniek wellicht af te raden. Sommige honden zijn thuis echter erg waaks. In dat geval kan het vooraf geven van een rustgevend tabletje en daarna meenemen naar de kliniek de betere optie zijn. Bedenk ook wat voor uw huisgenoten en/of kinderen het beste is. In sommige gevallen kan thuis inslapen de stap makkelijker maken, terwijl in andere gevallen dit juist beter is niet te doen. Overleg met ons als u hier zelf niet uitkomt.

Wilt u uw dier laten begraven of cremeren?

Nadat uw hond of kat in rust is ingeslapen, zijn er een aantal mogelijkheden. Heeft een dierenbegraafplaats uw voorkeur? Maak dan tijdig de benodigde afspraken. In de service zit soms de afhandeling na de euthanasie en het vervoer naar de begraafplaats inbegrepen. In andere gevallen brengt u het dier zelf. Een dierenbegraafplaats in onze regio is De Klaverweiden in Hoevelaken.

Wanneer u kiest voor een crematie, zijn er een aantal opties

Een standaard crematie

Bij deze keuze wordt het dier individueel gecremeerd. Het as wordt uitgestrooid op de heide bij Dierencrematorium Naarden.

Een individuele crematie en u krijgt de as van uw huisdier

Bij deze keuze krijgt u het as van uw dier terug naar wens in een strooikoker/mandje of een urn. Kiest u voor een urn, dan kunt u bij Dierencrematorium Naarden kiezen uit verschillende uitvoeringen. Laat u uw dier thuis inslapen, dan kunt u het dier zelf naar het crematorium brengen. Het crematorium kan uw huisdier ook bij u thuis ophalen.

Mogen we het dier in eigen tuin begraven?

De regels daarin zijn de afgelopen jaren aangepast. In steeds meer gemeenten is dit inmiddels toegestaan. Bedenk wel dat het belangrijk is om uzelf of nieuwe bewoners niet op te zadelen met een pijnlijk moment. Zorg ervoor dat het grafje diep is en dat u geen spullen mee begraaft die niet vergaan. Bereid het goed voor, zodat u na een wellicht emotioneel moment dit niet meer hoeft te doen.

Kunnen onze kinderen bij het inslaapmoment zijn?

In principe is dit natuurlijk geen probleem. Bedenk goed of uw kind dit goed kan verwerken. Over het algemeen wordt het bij jongere kinderen tot een jaar of 5 afgeraden. Wel is het goed om een kind na het inslaapmoment afscheid te laten nemen van het dier. Ook een plechtigheid of een herdenking geeft kinderen vaak een afsluiting die helpt bij de emoties.

Hoe gaat de euthanasie in zijn werk?

Over het algemeen kunt u het dier bij u op schoot nemen of op de behandeltafel vasthouden. Het dier krijgt een eerste kleine injectie met daarin een slaapmiddel. Het dier valt dan vrij snel rustig in slaap. Als het dier rustig slaapt, krijgt het een tweede injectie. Die zorgt ervoor dat het hart stopt met kloppen. We controleren de hartslag tot het zeker is dat uw dier rustig is ingeslapen. U kunt het dan mee naar huis nemen of bij ons achterlaten als dat zo is afgesproken. Wilt u graag direct naar huis, dan kunnen wij u de factuur nazenden of u kunt al vooraf betalen.

Is het moment bij u aangebroken dat u dit moeilijke besluit moet nemen, dan wensen wij u veel sterkte toe. Neemt u gerust contact met ons op, als u over de te nemen stappen twijfelt of als u aanvullende vragen hebt. We zullen er alles aan doen om dit moment voor u zo vredig mogelijk te laten verlopen.

  Terug naar boven

Vuurwerkangst

Vuurwerkangst

Veel huisdieren zijn bang voor vuurwerk. U kunt uw huisdier op verschillende manieren helpen. Hieronder staan de meest voorkomende manieren toegelicht. Voor een persoonlijk advies kunt u natuurlijk altijd een afspraak maken.

De verschillende middelen

Kalmerende tabletten

In onze kliniek kunt u kalmerende tabletten verkrijgen. Het nadeel van deze tabletten is dat het moeilijk is om de geschikte dosis te bepalen. Het ene dier heeft aan 1 tablet genoeg om diep te slapen, het andere dier heeft meer nodig. Overleg goed hoeveel u van het middel aan uw dier toedient. Schrik niet van de dronken gang, dit kan een gevolg zijn van het toedienen. Zorg dat uw dier op een warme, veilige plek slaapt.

Anti-depressiva

Deze middelen worden steeds populairder, omdat ze het gedrag van uw huisdier stabieler maken. Het nadeel is dat u een maand van tevoren al moet starten het 1x per dag toe te dienen. Voordeel is dat uw dier in de dagen voorafgaand aan oudjaarsdag al rustiger is bij het knallen van vuurwerk.

DAP verdamper/DAP halsband

Een van de meest innovatieve middelen is de DAP halsband. De band bevat pheromonen. Deze synthetische stof is nagemaakt van de hormoon die een zogende hond aanmaakt om haar pups te ontspannen. Er is een halsband en een verdamper voor het stopcontact. We hebben goede ervaringen met dit middel en vertellen u er graag meer over.

CD met geluiden

U kunt proberen om uw huisdier te laten wennen aan de knalgeluiden. Op verschillende webshops en in grote dierenzaken kunt u een speciale cd met vuurwerkgeluiden aanschaffen. Vaak is het gebruik van een cd goed te combineren met een van de andere middelen, zoals het anti-depressivum.

In alle gevallen geldt dat u altijd contact met ons kunt opnemen voor advies.

  Terug naar boven