• Bel ons035 - 52 50 260

Honden

Terug naar Home
Terug naar informatie
  • Honden
  • Informatie
  • Verzorging
  • Voortplanting

Honden

Honden

De hond (Canis lupus familiaris) is een zogenaamde ondersoort van de wolf en net als de wolf van oorsprong een roofdier. Al sinds mensenheugenis worden honden gebruikt voor bewakingstaken, bij de jacht, als herdershond en als trekdier. Nog steeds werken honden als politiehond of hulphond, maar de meeste honden worden tegenwoordig gehouden voor hun gezelschap.

Fokken heeft ervoor gezorgd dat er op dit moment 331 erkende hondenrassen bestaan. Het volgen van fokprogramma’s en de indeling in hondenrassen wordt wereldwijd door een aantal erkende instituten gevolgd. Fokken is de laatste tientallen jaren aan banden gelegd, zodat bepaalde rassen niet verder doorgefokt worden met negatieve ontwikkelingen tot gevolg.

De meest voorkomende hondenrassen in Nederland zijn de labrador retriever, de Duitse herder, de golden retriever, de berner sennenhond en de Franse bulldog. Naar schatting wonen er in Nederland 1,5 miljoen honden.

  Terug naar boven

Informatie

Informatie

De zintuigen van honden zijn vele malen beter ontwikkeld dan die van de mens. Het is dan ook niet verwonderlijk dat honden worden gebruikt voor reddingsacties, speurwerk, arrestaties en als hulphond.

Gehoor

Het gehoor is bij de hond enorm gevoelig. Hij kan hogere frequenties waarnemen dan de mens. Honden kunnen over een afstand van 25 meter minimale frequenties rond de 1 à 2 Hz te horen. De beweeglijke oorschelpen kunnen elk geluid driedimensionaal lokaliseren. Een hond kan de richting waaruit een geluid komt met een afwijking van 2% bepalen (bij de mens meer dan 15%). Bij de beweging van hondenoren zijn niet minder dan 17 spieren betrokken.

Ogen

Vroeger werd aangenomen dat honden geen kleuren konden waarnemen. Tegenwoordig weten we dat honden weliswaar kleuren zien, maar op een andere wijze dan mensen. Door een andere anatomische structuur van het oog, is de lichtinval bij honden anders dan bij mensen. Dit zorgt ervoor dat honden beter zien in schemer en donker. Rood kunnen honden niet zien, dit ervaart een hond als groen. Een rode bal is dus moelijk te vinden in het gras. Door een andere scherpte is een stilstaand beeld voor honden slechter waarneembaar dan voor mensen. Maar door de inplanting van de ogen hebben honden een groter zichtveld dan mensen.

Neus

De reukzin van honden is veel beter ontwikkeld dan bij de mens. Hoe groter de hondenneus, hoe meer reukcellen en dus een beter reukvermogen. Ook het ras is van grote invloed op het reukvermogen. De bloedhond staat het meest bekend om zijn vermogen om sporen te volgen. Metingen hebben aangetoond dat het reukvermogen van een hond rond één miljoen keer zo sterk is als dat van de mens. Dat honden per minuut vele malen vaker inademen zorgt voor een grotere turbulentie en dus meer aanvoer van geurstoffen.

Dat honden zo goed zijn in speuren heeft ook alles te maken met het feit dat ze stereo-ruiken. Ze weten of een geur van links of van rechts komt. Gecombineerd met het vele malen grotere hersengedeelte dat voor de reukzin is bepaald, verslaat de hond de mens met gemak.

  Terug naar boven

Verzorging

Verzorging

Honden zijn van nature vleeseters. Hun spijsverteringsstelsel is bijna identiek aan dat van wilde honden en wolven. Naast vlees eten veel honden ook plantaardig voedsel, zoals rijst en groentes. De voedingsbehoefte van honden is afhankelijk van ras, leeftijd en hoe actief de hond is.

Obesitas is de laatste jaren een groter probleem geworden bij honden. Veel honden krijgen teveel voeding en te weinig beweging. De meeste merken hondenvoeding zijn optimaal afgestemd op de voedingsbehoefte van honden. Aanvullen is dan ook niet nodig. Zo kan onnodig calcium in extraatjes tot blaasstenen en botafwijkingen leiden.

Er zitten wel grote verschillen in kwaliteit tussen de verschillende merken hondenvoer. De goedkopere merken bevatten relatief veel smaak- en geurstoffen en granen. De premiummerken zijn over het algemeen iets duurder, maar een stuk gezonder voor de hond. Wij verkopen enkel deze merken, zodat we zeker weten dat uw hond precies de juiste voeding binnenkrijgt. Onze assistentes voorzien u graag van een goed advies.

  Terug naar boven

Voortplanting

Voortplanting

Een reu komt rond de zes maanden in de puberteit en bereikt met twaalf maanden volwassenheid. Een teef is tussen de zes en negen maanden voor de eerste keer loops. Er zijn ook rassen waarbij deze periode een stuk later komt. Loopsheid komt bij de meeste teven twee keer per jaar voor. Het advies is om een teef niet direct tijdens de eerste loopsheid te laten dekken, maar daarmee te wachten tot een leeftijd van twee à drie jaar.

Dracht en geboorte

Een zwangere hond wordt drachtig genoemd. Gemiddeld duurt een dracht bij honden ongeveer 64. Bij een groot aantal puppy’s kan de geboorte enkele dagen eerder plaatsvinden, bij een kleine worp kan de geboorte enkele dagen langer op zich laten wachten. De puppy’s zijn de eerste tien dagen nog blind. Ze zullen ongeveer acht tot negen weken zogen bij de moeder. Vanaf drie weken beginnen de puppy’s voorzichtig vast voedsel te eten.

Levensverwachting

Een hond kan met goede verzorging 15 jaar oud worden. Rashonden worden vaak gemiddeld iets minder oud dan bastaards. Ook zeer grote rassen leven gemiddeld wat korter.

  Terug naar boven