• Bel ons035 - 52 50 260

Katten

Terug naar Home
Terug naar informatie
  • Katten
  • Informatie
  • Verzorging
  • Voortplanting

Katten

Katten

De kat is een van de eerste huisdieren van de mens. Ze werden in vroegere tijden voornamelijk als gezelschapsdier gehouden, maar ook voor functioneler doeleinden zoals het bestrijden van muizen. 

Katten zijn zeer zelfstandige dieren. Voor voeding en water zijn ze afhankelijk van hun baas, voor de rest zoeken ze gedurende de dag hun eigen weg. De meeste katten zijn graag buiten en moeten de mogelijkheid hebben om daar veel tijd door te brengen. Ook om ervoor te zorgen dat ze hun energie goed kwijt kunnen.

Een kat wordt na zijn tiende jaar als bejaard beschouwd. Katten sterven gemiddeld na veertien tot zestien jaar. De oudste Nederlandse kat werd 28 jaar oud. De oudste kat ter wereld werd 38 jaar en 1 dag oud.

Welke kat past bij u?

Er zijn een groot aantal verschillende kattenrassen. Om te bepalen wat goed bij u of uw gezin past is het goed vooraf te bekijken wat de kenmerken van een bepaald ras zijn. We kunnen u daarin ook adviseren. Neem daarvoor contact op met een van onze assistentes. Zij helpen u verder.

  Terug naar boven

Informatie

Informatie

Katten zijn echte roofdieren en hun hele lichaam is op dat doel gebouwd. Van de stand van de tenen, tot de vorm van de kaak en het gebruik van de nagels. Alles is er op gericht om een prooi te besluipen, te vangen en daarna te verschalken. Hoewel de meeste katten in Nederland niet meer voor hun eigen voedsel hoeven te zorgen, jagen katten elke dag. En af en toe nemen ze een prooi mee naar huis om hun baas of bazin te plezieren. Dit zit in het karakter van de kat en moeten kattenbezitters op de koop toe nemen.

De lichaamsbouw van een kat

Kattenpoten hebben vijf tenen aan de voorpoot en vier tenen aan de achterpoot. De eerste voorteen wordt niet gebruikt bij het lopen, maar dient puur voor het grijpen van de prooi. Katten kunnen hun nagels volledig intrekken en zullen dat ook het grootste deel van de tijd doen. Voor een kat is het heel belangrijk om in huis een krabpaal te hebben. Nagels scherpen is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging van een kat. Ze gebruiken hiervoor ook heel graag een boomstam. De staart zorgt voor het evenwicht en wordt ook gebruikt om mee te communiceren.

Het skelet van een kat bestaat uit 250 botten. Katten hebben een vrij ronde kop en een korte snuit, grote ogen, gevoelige snorharen bij de bek en scherpe omhoogstaande oren. Ze hebben korte brede kaken met in totaal 30 tanden. Een kat kauwt niet, maar verscheurt zijn voedsel en gebruikt het zeer sterke maagzuur om het voedsel te verteren. De tong is bedekt met een laag ruwe papillen die goed van pas komt bij de persoonlijke verzorging. De tong van de poes is ruwer dan die van de kater; zo kan ze haar jongen beter wassen.

Zintuigen

Katten zien in de schemer, maar als het volledig donker is, zien ook katten niets. Ze zijn niet kleurenblind, maar kunnen ook niet echt goed kleuren onderscheiden. Overdag zien ze scherp. Ook hun oren zijn zeer goed ontwikkeld. Doordat ze hun oren 180 graden kunnen draaien, weten ze over het algemeen precies waar het geluid dat ze horen vandaan komt.

De snorharen hebben een functie bij het doden van hun prooi. Met de snorharen voelen ze potentieel gevaar en ze vertrouwen hier volledig op. De neus is ook een goed waarschuwingsmechanisme voor katten. Hun reukvermogen is weliswaar niet zo goed als dat van de hond, maar het is desondanks enorm ontwikkeld. Daardoor weten ze feilloos of voedsel eetbaar is of bedorven.

De haren in de kattenvacht zijn sterk verbonden met de hersenen. Dat is de reden dat de meeste katten ook graag aangehaald worden. Of een kat ook op de buik of onderrug willen worden aangehaald heeft met karakter te maken. De ene kat vindt het fijn, de ander slaat onmiddellijk zijn klauwen uit.

  Terug naar boven

Verzorging

Verzorging

Katten hebben goed gebalanceerde en afwisselende voeding nodig, harde brokken en zacht voer. Brokken zijn goed voor de training van de kaken en het onderhoud van de tanden. Naast voeding moet er altijd vers en schoon drinkwater klaarstaan. Voor een gezond gewicht is het belangrijk een kat twee keer per dag eten te geven. Sommige katten zullen letterlijk dooreten tot ze dood neervallen als ze de kans krijgen. Zwangere katten, oudere katten en kittens hebben meerdere kleine maaltijden per dag nodig.

Katten zijn sociale dieren, maar hebben ook veel behoefte aan rust en stilte. Een kat heeft daarom altijd een prettige plek nodig waar het rustig, beschut en warm kan liggen. Zorg daarnaast voor een schone kattenbak op een rustige plek.

Een kat is zelfstandiger dan een hond, maar heeft net als een hond gezelschap nodig. Aandacht, aanraking en verzorging is belangrijk voor katten. Kam uw kat regelmatig, dat geeft u gelijk de kans om de huid regelmatig op teken en andere problemen te controleren.

Preventieve behandelingen zoals vaccineren, tandonderhoud en ontworming zijn belangrijk. Het is verstandig hiervoor een halfjaarlijkse afspraak te maken bij onze kliniek. Daarnaast adviseren wij sterilisatie/castratie en het chippen en registreren van uw kat. Onze assistentes kunnen u hier alles over vertellen. Maak gerust een afspraak voor een goed advies.

  Terug naar boven

Voortplanting

Voortplanting

De meeste poezen zijn gemiddeld twee à drie keer per jaar krols. Deze periode duurt twee weken. In deze periode kan een poes zwanger raken. Een nest kittens kan van verschillende vaders zijn.

Dracht en geboorte

De zwangerschap duurt rond de negen weken. Een kat kan over het algemeen haar bevalling zelf af zonder hulp. Het komt regelmatig voor dat een nest kittens de volgende ochtend wordt ontdekt. Toch is het verstandig een hoogzwangere poes goed in de gaten en zelfs binnen te houden.

Bij de geboorte is een kitten doof en blind. Na ongeveer tien dagen kan het zien en na ongeveer twee weken ook horen. Zogen doen ze tot ongeveer een maand of zes als ze zolang bij de moeder blijven. Vast eten kunnen ze eten vanaf vier à vijf weken.

Tijd Gedrag
1 week Open ogen
2 weken Kruipen, start socialisatie
17 dagen Horen
3 weken Lopen
4 weken Vaste voeding
5 weken Definitieve oogkleur
8 weken Volledig melkgebit
8 weken Beginnend jager
8 weken Castratie kan
9 weken Eerste vaccinatie
13 weken Tweede vaccinatie, gesocialiseerd en kunnen weg bij de moeder
18 weken Wisseling nr echte gebit
24 weken Standaardleeftijd castratie

Levensverwachting

Katten worden over het algemeen tussen de 14 en 20 jaar oud. Er zijn ook gevallen bekend van katten die ruim 20 werden.

  Terug naar boven