• Bel ons035 - 52 50 260

Konijnen

Terug naar Home
Terug naar informatie
  • Konijnen
  • Ziekten en problemen
  • Verzorging
  • Voortplanting

Konijnen

Konijnen

Konijnen worden veel gehouden als huisdier in Nederland. Ze zijn vrij makkelijk in de omgang, nemen niet veel plaats in en vereisen minder verzorging dan bijvoorbeeld een hond. Konijnen eten alleen plantaardige voeding.

Er zijn veel verschillende rassen, die verschillen in kleur, grootte, gewicht, vacht en stand van de oren. Een Vlaamse reus bijvoorbeeld kan meer dan 8 kilogram worden. Dwergkonijnen daarentegen zijn vaak lichter dan 1 kilogram.

Het gebit van een konijn heeft een grote verscheidenheid aan tanden, maar geen hoektanden. In de bovenkaak heeft een konijn twee stifttanden, twee zeer grote snijtanden, zes voorkiezen en zes kiezen. In de onderkaak heeft het konijn twee zeer grote snijtanden, vier voorkiezen en zes kiezen. Een goed gebit is voor een konijn belangrijk, omdat het een grote invloed heeft op de gezondheid van het dier. Informeer bij onze assistentes hoe u het gebit van uw konijn in een zo optimaal mogelijke staat houdt.

  Terug naar boven

Ziekten en problemen

Ziekten en problemen

De twee gevaarlijkste virusziekten voor konijnen zijn myxomatose en RHD.
Beide zijn ziekten met een zeer lage overlevingskans. Gelukkig kunnen konijnen tegen deze virussen worden ingeënt. Door uw konijn jaarlijks te laten vaccineren geeft u uw konijn de beste kans om gezond oud te worden.

Een veel voorkomend probleem bij konijnen zijn zogenaamde olifantentanden.
Zo heet het verschijnsel waarbij de tanden scheef doorgroeien en te lang worden. Als het konijn zijn bek niet meer kan sluiten door deze te lange tanden, is het niet meer in staat om te eten. Dit kan opgelost worden door de tanden in onze kliniek te laten slijpen of te laten verwijderen. Ook in het tweede geval kan het konijn weer prima eten, maar zal het eten iets aangepast moeten worden.

Een minder vaak voorkomend, maar wel storend probleem is een klomp keutels die in de vacht blijft kleven.
Dit is te voorkomen door de konijnen het juiste dieet te geven. Verwijderen kan door het te weken en dan voorzichtig weg te knippen. Dit kan ook bij ons in de kliniek worden gedaan. Het is belangrijk om dit goed te onderhouden, omdat het tot grotere gezondheidsproblemen kan leiden. Het trekt vliegen aan die eitjes leggen in de vacht van het konijn. Dit met ernstige gevolgen doordat de rondkruipende maden zich te goed doen aan het dier. Dit kan leiden tot de dood. Ziet u maden in de vacht, bel dan direct!

Konijnen zijn zeer gevoelig voor voeding.
Ze moeten veel vezels eten, die vooral in gras, hooi en bladgroente voorkomen. Als het dier stopt met eten of minder gaat eten, dan vertragen de darmen. Dit zorgt voor opstopping en pijn. Een konijn dat je langere tijd achter elkaar niet ziet eten, is zeker ziek. Neem ook bij twijfel contact met ons op.

  Terug naar boven

Verzorging

Verzorging

Konijnen zijn groepsdieren, maar vertonen ook veel rivaliserend gedrag. Het is daarom niet verstandig om meerdere konijnen in één hok te houden. Twee is daarbij eigenlijk wel het maximum. En deze twee moeten dan ook goed met elkaar kunnen opschieten. De beste combinatie is een gecastreerd mannetje met een gesteriliseerd vrouwtje. Zorg dat u niet zomaar twee konijnen bij elkaar zet, maar koppel ze aan elkaar in een voorzichtig traject. Een vrouwtje wordt vaak gesteriliseerd omdat konijnen een grote kans op baarmoeder(hals)kanker hebben. Het hebben van een nestje maakt deze kans niet kleiner.

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven in een hok. Konijnen kunnen goed tegen kou maar niet tegen tocht, nattigheid en felle zon. Een temperatuur tot -15 graden is geen probleem, als ze maar droog en windvrij zijn. Het zijn zeer hygienische beesten, maar hun hok moet uiteraard wel goed schoon worden gehouden. Daarnaast is het goed om uw konijn regelmatig te borstelen. Knip ook een paar keer per jaar de nagels van uw konijn.

Zorg voor een gevarieerd groen voedingspatroon. Konijnen lusten graag andijvie, sla, spinazie, witlof, paksoi, radijsloof, broccoli, venkel, bleekselderij, wortels, peterselie en koolrabi. Ook blad van de paardenbloem, paardenbloemen zelf, herderstasje, boerenwormkruid en dovenetel eten konijnen ook graag. Genoeg mogelijkheden dus.  Maar nooit te veel groenvoer geven, dat kan ontregeling van het maagdarmkanaal veroorzaken, daar kunnen ze van aan de diarree raken, met alle gevolgen van dien.

Wat konijnen vooral nodig hebben is vezelrijke voeding. Dus hooi en stro en dat moet altijd beschikbaar voor ze zijn.

Konijnen hebben ruimte nodig om te rennen. De nachthokken zijn daarvoor vaak te klein, het is belangrijk om ze ook een ren te geven. Kippenhokken zijn hiervoor een goede optie. Ook hebben konijnen graafruimte nodig en ze spelen graag, bijvoorbeeld met een doos om in te springen en doorheen te rennen, balletjes, takken om op te knagen, oud tapijt of konijnenspeeltjes uit de dierenwinkel.

  Terug naar boven

Voortplanting

Voortplanting

De eisprong van het vrouwtje wordt door een paring opgewekt. Ongeveer 12 uur later is de eisprong rond. En dat zorgt ervoor dat bijna alle paringen tot een zwangerschap leiden. Maar liefst 60% van de zwangerschappen wordt niet voldragen. De reden hiervoor is niet geheel duidelijk, maar een eiwittekort lijkt de oorzaak. De draagtijd van een konijnen is een kleine maand. Na de geboorte is een konijn direct weer vruchtbaar. Per jaar kan een vrouwtje daarom maar liefst drie tot zeven keer een nest krijgen.

Konijnen verstoppen hun nesten het liefst goed, zodat de jongen veel rust krijgen en geen gevaar lopen. De konijntjes zijn kaal en blind bij de geboorte. De ogen gaan na ongeveer tien dagen open. De jongen zogen een maand en gaan daarna op zoek naar gewoon voedsel. Na een maand of 3 a 4 zijn de jongen zelf geslachtsrijp. Het is dus belangrijk de jongen vrij snel uit elkaar te halen als een nieuw nest niet gewenst is.

Tamme konijnen worden over het algemeen tussen de vijf en zeven jaar oud. Vaak gaan ze dood omdat ze te goed verzorgd worden, ze worden dan te dik. Hebben ze meer beweging en eten ze niet overmatig, dan kunnen ze rond de tien a twaalf jaar halen.

  Terug naar boven